TALA, logo
Favicon, TALA
Tlf. 958 26 757post@tala.no
Simen Valdemar Thorsrud
Skrevet av
Simen Valdemar Thorsrud
Dato
16/05/2019
Kategori

Annonsere i digitale eller tradisjonelle kanaler?

I mange år har store deler av det totale annonsevolumet i Norge flyttet seg fra tradisjonelle medier til det digitale. Likevel sverger mange fortsatt til de «gamle» løsningene. Hva er egentlig mest effektivt? Og hvorfor?

Med tradisjonelle medier tenker jeg primært på aviser, magasiner, DM / reklameaviser, radio og tv, mens internettsider, søkemotorer, nettaviser, sosiale medier og epostmarkedsføring er eksempler på de digitale.

Aviser og magasiner i fritt fall

Den digitale fremveksten og endringer i folks bruksvaner gjør at aviser og magasiner har hatt mange harde år.

Riktig nok ser fallet i opplagstall ut til å bremse litt nå, som flere og flere aviser krever abonnement for å lese nettutgaven, men personlig tror jeg ikke det blir flere lesere av papirutgaven av den grunn.

Der aviser tidligere nesten hadde monopol, spesielt mtp. distribusjon av innhold i lokalmiljøer, har det i dag blitt veldig mange konkurrenter. F.eks. aviser på nett, sosiale medier, epostmarkedsføring, søkemotorer som gir alle den informasjon de ønsker.

Synkende lesertall kombinert med økende annonsepriser og mye større konkurranse, har gjort at annonseomsetningen i dags- og ukepresse har droppet fatalt over flere år.

Radio fikk seg nok en knekk med innføringen av DAB, og ved inngangen av 2019 ser det ut som TV også vil oppleve fall i tiden fremover.

Reklameomsetning for dagspresse (aviser) og ukepresse/magasiner var mer enn 3 ganger så stor for 10 år siden, 2008-2018. Se alle tall på medienorge (medienorge er opprettet og finansieres av Kulturdepartementet).

Flere valg og nye muligheter

Der tradisjonelle medier hadde et tilnærmet monopol innen annonsemarkedet, som de få som faktisk hadde distribusjon av innhold ut til oss kunder, finnes det i dag mange alternativer.

Digital markedsføring

Nå kan vi annonsere målrettet mot vår primære målgruppe, bruke forskjellige annonsebudskap mot ulike grupperinger og etablere vår egen distribusjon gjennom f.eks. Google og Facebook.

Det finnes uante muligheter i å etablere egne kanaler hvor vi kan kommunisere med kundene våre. Blant annet annonsere målrettet i digitale kanaler hvor kundene våre bruker tiden sin i dag, og produsere relevant innhold som sprer seg viralt.

Hva gjør digital markedsføring så interessant?

Vi vet at smarte markedsføringshoder rundt om i landet har flyttet større og større andel av budsjettene sine over til digital markedsføring, men hva gjør egentlig digital markedsføring så interessant?

Her har jeg noen eksempler som kan forklare litt av utviklingen.

 • Det er der kundene våre er
  Bruksvanene til kundene våre flyttes mer over til digitale flater. Da er det naturlig å flytte annonser og kommunikasjon etter.
 • Målretting
  I stedet for å betale en fast pris for å vise annonsen til «alle», vil du digitalt kunne målrette annonsene mot ditt viktigste marked – i tillegg til kun å betale for faktisk handling på din annonse.
 • Flere alternativer
  Digitale medier har gitt mange flere alternativer til annonsekanaler, enn kun lokalavisa og -radioen.
 • Tilrettelegges for dine budsjetter
  I stedet for at en annonse har fastpris, vil du i større grad velge annonsebudsjettene dine selv – og få effekt ut ifra den investeringen du har mulighet til.
 • Måling
  Det er ofte enklere å måle effekten av digital markedsføring.
 • A/B-testing
  I stedet for å lage en annonse og håpe at den fungerer, kan du A/B-teste digitalt. Du forsøker flere annonsebudskap / annonser – for så å fjerne alle som ikke fungerer optimalt.
 • Priser
  Spesielt med internasjonale giganter som Google og Facebook, er annonseprisene ofte lavere i forhold til effekt – noe som gir budsjettet ditt større verdi.

Les mer om rådgivning og annonsekampanjer i TALA

Utfordringer med digitale markedsføring

Jeg kan ikke se så mange klare utfordringer med digital markedsføring generelt, men et par eksempler slår meg.

Til tross for at de aller fleste er digitale i dag, er det fortsatt noen som ikke har endret vanene sine like mye. Da tenker jeg spesielt på de av oss med flest år på baken. Har din bedrift de aller eldste som viktigste målgruppe, vil du kanskje få utfordringer med digital markedsføring.

Du driver en lokal butikk ute på bygda med et begrenset geografisk nedslagsfelt, og har et fantastisk salg kommende helg – som bør være interessant for de aller fleste i nærmiljøet. Målet ditt er da å få flest mulig inn butikkdøra denne fredagen og lørdagen. Det er mange spennende digitale kanaler som bør benyttes, men for dette konkrete behovet sliter jeg med å finne et fullgodt digitalt alternativ til f.eks. reklameavis/DM som sendes ut, og/eller en stor annonse i lokalavisa som skriker “salg”.

Tradisjonelle medier er ikke døde

Tradisjonelle medier som aviser og radio

Bokstavelig talt er nok dessverre en del tradisjonelle medier døde i form av konkurs / nedleggelser, og flere skal det bli, likevel kan annonsering i tradisjonelle medier fortsatt være aktuelt.

Med annonsekampanjer ønsker vi jo å nå flest mulig i vår målgruppe. Uansett hvilken kampanje jeg setter opp, så vurderer jeg ulike tradisjonelle medier som et alternativ. Kanskje aldri alene, men i enkelte situasjoner kan en kombinasjon av tradisjonelle og digitale muligheter kan være interessant.

De som i størst grad bør vurdere tradisjonelle medier  er de som har «alle» som målgruppe, eller de som trenger å nå alle i sin målgruppe.

En matbutikk er nok av de med størst verdi i å annonsere i avis eller på TV, mens en bedrift som skal rekruttere en ny ansatt i en viktig rolle – gjerne tjener på å betale litt ekstra for å sikre at de når flest mulig.

Min konklusjon

Min konklusjon er at tradisjonelle medier bør vurderes fra tid til annen, mens mange løsninger innen digital markedsføring ikke kan droppes.

Flere blogginnlegg

phone-handsetcrossmenuchevron-right